Efter en uges sygdom med betændelse forskellige steder i luftvejene trak det i mig for at komme en tur til kysten, inden de sidste juleforberedelser skulle klares.

Nordkysten lokkede med sine fine badekar, men i går blæste det pålandsvind op til 15-16 meter i sekundet, så jeg svingede i stedet sydpå mod fjorden til roligere vande.

Blog Image

Fiskeriet gav ingen fisk, men derimod nogle rigtig kolde fødder, og med den knap overståede sygdom i mente, valgte jeg at stoppe efter halvanden time.

Jeg målte undervejs vandtemperaturen til 4 grader. Som altid når jeg planlægger ture, kiggede jeg ind på Farvandsvæsenets hjemmeside tidligere i dag og blev egentlig lidt overrasket. Normalt forbinder jeg fjordene med varmere vand om vinteren, men lige nu er det faktisk fjordene og kyster med fralandsvind, der er koldest – i hvert fald, når man taler om overfladetemperaturen, som hjemmesiden angiver. I fjordene lå temperaturen på 3-4 grader. I bunden af Roskilde Fjord endda kun 1-2 grader, mens der var 4-6 grader i Kattegat.
Jeg gætter på, at det er fralandsvind, der har trukket det ca. 4 grader varme bundvand ind til kysterne og måske også ind i fjordene.

Juledagene ligger nu forude, og der bliver tid til masser af fiskeri mellem jul og nytår. Vejret ser fornuftigt ud, så jeg glæder mig allerede.

Glædelig jul til jer, der læser med på Kystdage.dk. Håber I også får chancen for et par ture til kysten, inden året rinder ud.