Skal man glæde sig over de fisk, man fanger eller græde over dem, man mister?
Kingo skrev i 1681 at ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”, og det gælder også, når vi fisker, selvom Kingo sikkert havde helt andre ting i tankerne.
Da vi sluttede nattens fiskeri på Røsnæs, havde vi begge – August og jeg – fisk hængende i snorene, men vi havde også mistet fisk.
August, som først er startet som kystfisker i år, havde store forventninger, da vi tog af sted. Han havde ikke prøvet at fiske hele natten igennem før, men var godt præpareret at flere artikler i de kulørte sportsfiskermagasiner. Med andre ord: Han havde en klar forventning om et succesfuldt fiskeri.

I bilen på vej henover Sjælland fortalte jeg om mine erfaringer og forsøgte at dæmpe hans forventninger. Ja, en nat uden kontakt med fisk overhovedet var faktisk en mulighed, uanset hvad man i øvrigt kunne læse i bladene.
Fremme på pladsen fangede August en havørred i første kast. Godt nok en undermåler, men alligevel. Da endnu en ørred røg ud af vandet lige foran ham få minutter efter, var forhåbningerne til nattens fiskeri ikke netop svækkede og min forventningsdæmpende prædiken i bilen spildt ulejlighed.

Blog Image

Ved midnatstid var temperaturen faldet mærkbart, og forventningerne skuffet tilsvarende. Vi havde ikke fået flere fisk på land. Jeg havde haft den kedelige oplevelse at mit nymonterede forfang var knækket lige under bombardaflåddet, da en fisk huggede.

Det var blevet så mørkt, som det nu bliver en klar aften på en nordvendt kyst i starten af juli. Jeg holdt en pause, da klokken nærmede sig et, men kom hurtigt på benene med nettet i hånden, da August råbte højt neden fra vandet.
En fin fisk havde taget hans flue og blev udtrættet tæt på land. Den trak flere gange line af hjulet, men heldigvis holdt linen og knuderne. Jeg fik nettet under fisken, og vi kunne oppe på land måle den til 49 cm. Ny PR til August, og natten var reddet.

Blog Image

Senere fik jeg en ørred først i fyrrene og en anden fisk huggede på kort line, men fik ikke rigtig fat i fluen. Jeg fortsatte ned ad strækket, mens August blev på pladsen. Jeg så derfor ikke, hvad der skete, men han kunne bagefter fortælle, at han havde fået en rigtig stor fisk på. Den havde sprunget 3-4 gange ud af vandet, og desværre havde den også sprunget hans line.
Han var naturligvis ærgerlig, men på vej tilbage til bilen blev vi enige om, at det nok var bedre at glæde sig over den fisk, han havde med hjem end græde over den, som blev derude.