”Der kan være svinagtigt mange fisk”. Sådan lød en forbundsinstruktørs beskrivelse af nogle kystpladser på Samsø, da Lars og jeg var med instruktørerne til stormøde for nogle år siden. Nu stod vi så på øen midt i Kattegat og skulle prøve kræfter med de mange fisk, som vi så frem til at finde.

Med vores feriebolig på selve fyret ved Vesborg var det selvfølgelig naturligt at tage udgangspunkt på sydkysten, men det var nu stort set også den eneste fiskbare strækning denne weekend. Vinden var først vestlig, drejede så mod nordvest for at slutte i nord. Selv om vi stadig skrev november, var vinden bitterlig kold, og om natten var der 3-4 frostgrader.

Blog Image

Vestenvinden havde plumret vandet godt til, så efter et kort forsøg ved selve fyret, kørte vi i stedet til Besser Rev. Her var vandet lidt klarere, men vi kom ikke langt ud ad revet. Vinden havde presset masser af vand ind i Stavns Fjord, og det ville nu gerne ud igen ved Draget. Her er der som regel til at vade over, men denne dag var det forvandlet til en rivende strøm, der absolut ikke var til at spøge med.
Vi fiskede lidt i området og kørte derefter til en plads syd for Ballen, hvor der også var lidt læ og nogenlunde klart vand, men desværre ikke skyggen af fisk. Som så mange gange før grinte vi lidt af bemærkningen om de ”svinagtigt mange fisk”.

Næste dag forsøgte vi os på sydsiden, hvor vandet var klart et stykke øst for fyret. Jeg fik først en undermåler, og Lars havde en efterfølger, men det var først, da vi havde vandret næsten 3 km østover og havde fået skoven ved Brattingborg i ryggen, at Lars endelig fik en god fisk. Han fik den på land, og vi målte den fine blankfisk til 57 cm. Dagen var reddet, og vi fik frisk fisk til aftensmaden.
Lars fik en målsfisk mere, og jeg havde et hug på tilbagevejen, men mere skete der ikke.

Blog Image

Søndag formiddag kunne vi lige nå nogle timers fiskeri. Morgenkulden holdt os inde til midt på formiddagen. Vinden var nu aftaget, vandet var faldet markant og var nu klaret helt op.
Nu kendte vi jo strækket og vandrede målbevidst ned til området, hvor vi havde set de første fisk dagen før. Selv om vandet var faldet, lagde jeg de første kast næsten helt parallelt med land lige i yderkanten af et smalt badekar. Allerede i andet kast kom hugget kun 7-8 meter fra land, og det var tydeligvis en fin fisk. Den kom dog ret hurtigt hen til mig, hvor den stod og slog med hovedet et par meter foran mig. Det var en fin fisk på 2-3 kg, men pludselig røg den af. Med bøjet hoved måtte jeg konstatere, at den var løbet med fluen, som i øvrigt var en kobberbasse.

Blog Image

Lars fortsatte langt ned ad strækning, mens jeg surmulende blev i området, hvor jeg havde mistet den store. Ikke fordi jeg troede, den ville finde på at hugge igen, men måske var der andre i området.
Det var der heldigvis, og en fin fisk midt i fyrrene kom på land. Børsteormene nærmest væltede ud af munden på den, så en lokal sværmning var åbenbart i gang. Endnu en fisk omkring målet huggede, men så skete der heller ikke mere.
Lars kom tilbage og havde ikke fået noget ud af den lange travetur. Vi sluttede fiskeriet og blev enige om, at det nok var værd at prøve en anden gang, for der var da gode fisk, selv om der ikke netop var ”svinagtigt mange”.