”Kend din kyst” kalder Lars det foredrag, han optræder med ude i foreningerne. Det handler om, hvordan man kan optimere sit fiskeri, når man ved, hvordan man skal tackle de forskellige pladser, man kommer til. Det gælder om at kunde ”læse” kysten.

I dag kom jeg til en kystplads, som jeg ikke kendte og hvad værre var: Forholdene gjorde, at den ikke rigtig ville afsløre sine hemmeligheder. Den var nærmest ”ulæselig”.

Vi var taget på forlænget weekend og havde lejet os ind i en fløj på et mindre gods på det nordlige Møn. Herfra var der kun et travetur på 700 m ned til vandet. På vej ned gennem skoven kunne jeg høre den umiskendelige lyd af bølgeslag på trods af, at det var næsten helt vindstille. Men den var god nok: Gammel sø, som kom langsvejs fra og brød med store dønninger hen over første revle.

Vandet var grumset, og klatter af løsrevet ålegræs drev rundt, så det var svært at blive klog på, hvor man skulle fiske. Jeg havde som sædvanligt studeret luftfotos hjemmefra og vidste, at der var flere mørke bælter, men de var ikke til at se. Nogle steder var der dog store sten i vandet, og man kunne se, at bølgerne lavede hvirvler rundt om sten længere ude, så jeg lagde mine kast omkring stenene.


Trods en ihærdig indsats lykkedes det kun at fange ålegræs, men det lykkedes til gengæld også i hvert eneste kast. Mine bekendte på Falster siger ellers, at gammel sø og grumset vand er nærmest optimale forhold på de kanter, men det var altså ikke lige i dag.

Så havde fruen mere held med sin jagt på fossiler nedenfor Møns klint, hvor det blev til en smuk samling vættelys.

Næste dag var forholdene nærmest perfekte med bølger på ½-1 meter ind fra vest og nogenlunde klart vand. Jeg kunne nu se, at jeg faktisk havde fisket nogle fornuftige steder, men selv om jeg gik strækket igennem en gang mere, gav det stadig ingen fisk.