I morges viste termometeret fire minusgrader, og der var nyis på de små søer, jeg kører forbi på vej på arbejde. Ikke lige det man som kystfisker har lyst til at se, når man ser frem til varmere tider og forårsfiskeri.

Jeg kan ikke mindes et år, hvor jeg har været så fokuseret på temperatur. Jeg har målt vandtemperaturen på alle mine ture og fulgt med på Farvandsvæsenets hjemmeside, hvor man kan se prognoser for overfladetemperaturen vel vidende, at det i vinter- og forårsmånederne kan være helt afgørende for, om fiskene er hugvillige.

Gennem det meste af vinteren har temperaturen i Isefjord og Roskilde Fjord ligget konstant på 1-2 grader, hvilket jo ikke ligefrem har givet godt fiskeri. Da temperaturen så steg til 3-4 grader ude på den åbne kyst, lå den stadig på 1-2 grader i fjordene, og det er først her i marts, den også er steget inde i fjordene.

Flere af mine fiskevenner har dog fået gode fisk i bunden af fjordene, mens jeg ikke selv har haft synderligt held siden perioden mellem jul og nytår. Men det kommer sikkert, når nu varmen snart kommer. For det gør den vel?!

Der tales jo meget om global opvarmning…. ikke mindst i lyset af Københavns forestående værtskab for klimakonferencen. Men det var nu ikke det, der først faldt mig ind, da jeg fiskede ned at mit lokale stræk i eftermiddag med en iskold sydøstenvind i ryggen. Fisk så jeg heller ikke nogen af, selvom badekarrene så fine ud. og jeg kunne måle vandet til 4 grader.

Men apropos global opvarmning: Jeg lytter i øjeblikket meget til en CD med den tyske sanger Hannes Wader, som er en af mine gamle favoritter. Jeg har desværre aldrig oplevet ham live. På en Skagen Festival sidst i halvfjerdserne skulle ham have optrådt, men blev så desværre syg, og som vi spøgefuldt sagde: Hannes var der ikke!

På CD’en ”Neue bekannte” har han en sang som hedder ”Im Januar”, hvor han synger om kirsebærtræer, der blomster i januar, om barnet, der aldrig har set sne, og om hvordan han selv har glemt, hvad isblomster er.
Som far til to kan jeg også sagtens tilslutte mig hans afsluttende pointe:
”Für meine Kinder wünschte ich mir schon
eine wärmere Welt –
hab sie mir nur nicht so
vorgestellt.”