De fleste kystfiskere har oplevet det: Man har næsten fået fluen helt ind og er ved at gøre klar til næste kast, da en havørred viser sig bag fluen, og man ved, at det er sandhedens øjeblik. Hugger den ikke med det samme, får man den ikke.

Som regel hugger den ikke, men bliver skræmt og stikker af, hvorefter man sender 2-3 kast ud i den retning, man mener den tog. De fleste gange sker der så ikke mere, og den bedste taktik er at lade den få fred i nogle minutter, hvorefter den måske er til at få i tale igen.

Første gang det skete denne lørdag på Vestsjælland, stod jeg så tæt på det mørke bælte, at jeg ikke opdagede fisken, før den lave en bule bag fluen, lige idet jeg tog den op til næste kast. Klog af skade trak jeg mig 5-6 meter væk fra det mørke bælte, og nogle minutter senere kom en fisk med langt ind over sandbunden. Desværre havde jeg fået fluen helt ind, så fisken, der var et pænt eksemplar på halvmeteren, drejede stille og roligt rundt, fik øje på mig og tog hurtigt flugten ud over det mørke igen.

Tredje gang så jeg kun lige skyggen af en fisk, men det var så også det eneste, der blev mig beskåret på denne smukke solskinsdag, hvor vejret næsten var for pænt til havørredfiskeri.

Jeg ville da også gerne give vejret skylden for mine manglende fangster, men det er jo lidt svært, når Stig står 50 meter fra mig og fanget lige så mange fisk, som jeg havde efterfølgere. Dagens største var et fint eksemplar på 54 cm, og de var ham vel undt, for de betød afslutningen på en længere fangsttørke. Noget som jeg i dette forår har fået en del erfaring med 🙂