Ud fra snævre økonomiske betragtninger er det uden tvivl ren galimatias at fange sin fisk selv. Det ville være langt billigere at købe den hos fiskehandleren.

Efter at have modtaget min post i dag kunne jeg opgøre prisen på den havørred, jeg fangede den 11. april på Asnæs (læs noten fra den 11/4). Det regnestykke understreger vist med al tydelighed, hvad jeg mener:

Kørsel: 103 km i bil fra Asserbo til Kalundborg og retur. Det giver 206 x 3,47 kr. = 714,82 kr.

Ny flueline: Efter tabet af topstykket til min klasse 6 stang havde jeg akut behov for en ny line til klasse 7 stangen. Det blev en Rio Outbound til 479,20 kr. (med venlig rabat fra min grejpusher).

Indkøb hos brugsen i Rørby: Uden mad og drikke går det jo ikke, så det blev til et par bananer, en flaske vand, 5 håndværkere, en grovtebirkes, skinke og ost til i alt 93,85 kr.

Fartbøde: Nogle kilometer inden Kalundborg præcis kl. 05.42 stod ”solen” pludselig op – i vest – med et blitzglimt, der øjeblikkeligt – men for sent – rev mig ud af mine morgentunge tanker. I dag dukkede så regningen op. Den lød på 500 kr., hvilket er uhørt dyrt for et billede af den kvalitet.

Alt i alt 1787,87 kr. for en havørred på ca. 1,5 kg, hvilket givet en kilopris på 1191,91 kr. (urenset)!!

Den kunne uden tvivl købes langt billige hos en fiskehandler, men alligevel er jeg da ikke et øjeblik i tvivl om, at pengene var givet godt ud for mig personligt, og det er ikke er regnestykke jeg normalt ville fordybe mig i, for det er der – selvfølgelig/heldigvis – råd til.

Set fra samfundets synsvinkel tror jeg også det giver mening. En stor del af pengene ryger direkte tilbage i statskassen: Energiafgifter, vægtafgift, registreringsafgift, moms….og fartbøden, naturligvis 😉
Men hertil kommer det, som er noget svære at sætte præcise tal på: Værdien af at jeg møder op på arbejde mandag morgen med fyldte batterier, at jeg – måske ikke personligt, men i et bredere statistisk perspektiv – kommer til at opholde mig mindre på landets sygehuse, at jeg har fået nogle gode oplevelser mv.

Vi fisker jo heller ikke for økonomisk vindings skyld. Hvis det var tilfældet, ville jeg nok vælge andre mere effektive redskaber end en fiskestang og en lille flue. Vi fisker, fordi det giver nogle gode oplevelser, som vi gerne betaler prisen for. Men sæt dog gerne farten lidt ned inden Kalundborg, så har du til en ekstra flueline 😉