Søndag var den årlige konkurrencedag i Frederiksværk, hvor min forening hvert år indbyder til kystkonkurrence den første søndag i maj.

I år var det faldet i mit lod at stå for morgensalget af deltagerkort. Det betyder, at man skal svært tidligt op, og – hvad der er nok så slemt – tilmed mister den første times fiskeri mellem kl. 5 og 6.

De fleste havde åbenbart købt deres kort på forhånd, for jeg fik kun solgt to. Den ene køber, som hed Thomas, faldt jeg i snak med, og vi fik udvekslet lidt erfaringer og info om fiskepladser.
Det endte med, at Thomas spurgte, om jeg ikke ville køre med til hans sommerhus, som lå lige ned til Roskilde Fjord. Så kunne vi sammen fiske i området. Det takkede jeg ja til, og vi kørte ud til vandet.

Der var høj vandstand i fjorden denne morgen, og det var kun lige, man kunne vade ud til det mørke bælte med ålegræs, hvor ørrederne huserer. Efter en halv time tog vinden til fra nord, og jeg kunne se, at Thomas fik problemer med at kaste med fluestangen og måtte skyde linen i bagkastet.

Jeg fik efterhånden arbejdet mig langt sydpå med spinnestang og bombarda. For enden af linen sad en kobberbasse, som i dagens løb blev slidt helt i bund af de mange hornfisketænder, der kom i nærkontakt med den, men desværre var der ingen ørreder, der fandt frem til den.

Da jeg ved ni-tiden vandrede tilbage, var vinden blevet rimelig igen, og Thomas var tilbage på sin plads. Han fortalte, at han havde mistet en ørred omkring målet, men lidt efter var der bud efter hans flue igen, og jeg kunne nette en fisk på knapt et kilo. Det kunne såmænd godt være vinderfisken, kunne jeg fortælle ham. Det er ikke altid så store ørreder, der vinder kystkonkurrencerne.

Vi sluttede fiskeriet og efter en kop kaffe, hvor jeg kunne nyde den flotte udsigt over fjorden fra Thomas’ dejlige hus, kørte jeg hjem for at finde præmier ug udstyr frem til indvejningen.

Da vi senere var godt i gang med at indveje fisk ved vores klubhus, dukkede Thomas op med sin linekurv, og jeg gik over for at hilse på. Jeg blev noget overrasket, for nu lå der tre næsten lige store ørreder i bunden af baljen. Han havde taget en tur mere i fjorden, efter jeg var kørt, og på nøjagtig samme plads havde han fået to ørreder mere.

Den største vejede 980 g, og den blev lige netop overgået med 90 g af en anden Thomas – med efternavnet Christensen – fra vores forening. Men det var tæt på, at jeg havde fået lov til at nette dagens vinderfisk, og det må jo siges at være en stor ære, når man nu ikke selv kan fange andet end hornfisk.