Hvornår har du sidst fanget torsk, sej og ikke mindst makrel direkte fra kysten – oven i købet på samme tur? Det er aldrig sket for mig i Danmark, men i sidste uge lykkedes det noget længere nordpå 😉

Som så mange andre lystfiskere gik min ferie i år nordpå til Norge. Ikke udelukkende med det formål at fiske, idet fruen var med, men dog som en væsentlig del af udfoldelserne.
Vi tog først til Trysilelven, hvor min gode ven Kurt fra foreningen havde ledige pladser i et hus tæt ved elven. Sammen med Mads og hans venner Gorm og Sue skulle vi fiske der i tre dage.

Kurt var kommet tre dage før og kunne fortælle om gode fisk og ikke mindst en rigtig stor ørred, der efter en længere fight var sluppet ham af hænde. Kurt har besøgt stedet i flere år, og vi nød godt af hans lokalkendskab. Jeg har tidligere besøgt elven uden det store fiskeheld, men det hjalp at trække på Kurts erfaringer, herunder ikke mindst værdien af at fiske på de rigtige tidspunkter af dagen…..og ikke mindst natten.

Vi var begunstiget af fint sommervejr med varmegrader først i 20’verne. Det fik en del insekter på vingerne….eller nok så vigtigt: Op på overfladen i første omgang 🙂
Når der ikke lige var naturlige insekter til at lokke fiskene op, havde vi pænt held med at friste dem med en ”Klinkhammer Special”. Størrelse 16 – hverken mere eller mindre. Vi fik fine fisk op til de 40 cm. Enkelte ørreder imellem, men ellers stalling.

Da lejemålet udløb søndag, skiltes vore veje. Gorm og Sue var allerede fredag kørt mod Danmark, og Mads tog nu samme retning, mens Kurt kørte den modsatte vej med den udtrykkelige hensigt at komme helt til Nordkap. Vi kørt mod nordvest med kurs mod Fosenhalvøen, hvor vi havde lejet os ind i et gammelt sommerhus i nogle dage.

Vi passerede på vores vej Røros, og herfra gik turen til Gauldalen, hvor jeg ikke havde været før. Vi holdt pause på en rasteplads ved Ea-fossen, og her mødte vi en nordmand, som havde en spinnestang liggende på taget. I hånden havde han en laks på 4-5 kg. ”Jeg havde lige fisket i 3 minutter, så snappte den til”, fortalte den glade mand. Jeg sendte lige nogle tanker til gode venner, som har investeret timer, dage, uger….ja år på at fange en laks! Nå, men den var sikkert fanget på orm, og så tæller det jo ikke helt 😉

Vi nåede ud på Fosen-halvøen og passerede et par småelve, som jeg hjemmefra havde udset som mulige emner til lidt ”laksefiskeri for begyndere”, men der var dårligt vand i elvene, så den tanke kunne jeg godt glemme. Gaula havde også lidt under vandmangel, og da vi passerede Orkla ved udløbet i Orkanger, stod laksefiskernes biler parkeret nede i selve det tørre elvleje, hvor der var god plads.

Når det nu ikke kunne blive til laksefiskeri, stod valget mellem en tur ind til fjeldsøerne eller kystfiskeriet fra klipperne. Valget faldt på det sidste, da vi vågnede op til heldagsregn, som ikke lige indbød til fjeldvandring.

Navnet ”Straumen” indgår i mange norske stednavne. Det betyder ”strømmen”, og dækker ofte over steder, hvor der er en markant tidevandsstrøm. Fra vores vinduesplads i køkkenet i det gamle sommerhus kunne vi følge vandskiftet og se på klipperne, at forskellen på høj- og lavvande var omkring 1½ meter. Lidt nordvest for vores hus lå et sted, som på kortet hed ”Straumen”. Det var et sund på knapt én km i bredden. Bagved lå et større forgrenet fjordområdet og der skulle helt sikkert meget vand igennem her. Spørgsmålet var så bare, om det var tilgængeligt, og om det var muligt at komme af med bilen, for nordmændene har det med at bygge helt ned i vandkantet, og de kan sagtens stave til ”Privat vej”.

Heldet var med mig. Lige inden privat-skiltet var der et lille slæbested, hvor der var plads til et par biler, og herfra kunne man uden de store problemer vandre hen over klipperne og komme om til strømstedet.
Den første aften gav flere torsk, og en enkelt var over kiloet og kom med hjem til aftensmanden. Vi fik også hilst på en sæl, og senere passerede to synkronsvømmende marsvin kun 20-25 meter fra land.
Et dejligt levende hav! Jeg tænkte, at det var længe siden, at jeg overhovedet havde fanget torsk fra en dansk kyst.

Endnu mere begejstret blev jeg dog næste formiddag, da jeg var tilbage på pladsen. Et hug antog jeg i første omgang til at være torsk, men da fisken lavede en hurtig udflugt ud til først den ene side og så den anden, var det klart, at det var noget andet. Det viste sig at være en makrel omkring ét kilo, og i løbet af den næste time fik den følgeskab af et par stykker mere.

Aftensmanden stod på røget makrel, og stedet skulle selvfølgelig besøges igen. Vores værtinde spurgte til, om jeg havde fanget laks. Jeg fortalte om det manglende vand i elven….trods nu to dages regn. Men hun mente nu havet, for som hun sagde, så skulle alle laksene jo passere ”Straumen”, inden de nåede frem til elvene og med en betragtelig vanddybde tæt på land, var der bestemt muligheder – også for en kystfisker.

Jeg fik nu ikke kontakt med en laks ….eller havørred for den sags skyld. Men i stedet blev det til otte fine makrel, som gav gode fights på det grej, jeg normalt anvender på den danske kyst.
Den sidste dag var der en makrelstime, der flere gange gik voldsomt løs på en stime småfisk….sikkert sild. Ovenfra angreb mågerne, og inde på land forsøgte jeg at være med i løjerne, som varede i få minutter, for så senere at gentage sig andre steder i nærheden.

Efter tre dage gik vores rejse igen hjemad. Det havde stort set regnet i tre dage, men det kunne ikke rigtig ses i de små elve i området, men da vi igen passerede Orkanger, var der sket ting og sager.
Det var ikke muligt at sige, om folk havde fået flyttet deres biler fra elvlejet, så højt stod vandet nu, men mon dog ikke 😉
Vi fulgte elven sydpå for senere at skifte over til Glomma, som jeg aldrig har set med så meget vand. Det stod flere steder ud over markerne og vidnede om kraftig nedbør.

Det var også, hvad vi fik herhjemme i går, hvor vi snildt kunne have kastet os ud i noget ”akvakultur” ude i haven, hvis det ikke lige havde været for vores sandede jord, som hurtigt tog vandet til sig, da regnen ophørte.

Aviserne er nu læst, og indbakken tømt. Hus og have kalder nu ubønhørligt på en indsats, og således sluses man hurtigt tilbage til sin daglige virkelighed, mens ”Kurt på eventyr” i dag kunne ”essemesse”, at han var nået til Nordkap!