Hornfisk er en forbandelse, når man er fokuseret på at fange havørreder, men de er en velsignelse, når man har børn med på fisketur. Så dur det nemlig ikke med times – måske nytteløs – søgen efter fisk. Tværtimod skal der helst ske noget med det samme ….. og hele tiden.

Sådan var det også, da jeg i embedes medfør var på tur til Roskilde Fjord midt i maj med de to klasser, jeg til dagligt forsøger at lære brøkregning og bøjning af udsagnsord …. samt en masse andre ting, naturligvis 🙂

Vi havde investeret i otte nye waders og nogle rejestrygenet, og det gik også fint med at fange rejer, tanglopper, kutlinger, tangnåle og andet småkravl inde på det lave vand. Eneste problem var, hvordan man fylder et par waders ud, når man er en lille spirrevip i 4.kl.

Et stykke nede af kysten gik en træbro et godt stykke ud i fjorden, og her gik jeg ned med ti unger og fire fiskestænger for at se, om vi kunne finde nogle hornfisk.

Stængerne blev rigget til med bobleflåd og sildestykker, som blev fisket omkring 30 cm nede i vandet, for der er meget lavvandet i området.

Børnene kunne ikke kaste ud til fiskene, så jeg måtte vade 20-30 meter ud og svinge silden ud til hornfiskene. Jeg skal love for, at det var fast arbejde i 3 timer at vade frem og tilbage med stængerne. Arbejdet blev selvfølgelig heller ikke mindre af, at de faktisk fik hug med jævne mellemrum, og vi fik vel 10-12 hornfisk med hjem. For hjem skal de jo, så der er noget man stolt kan vise frem.

Måske har Jeppe tilgivet mig i dag?! Han mistede først et par fisk på vej ind, men så fik han en fisk helt ind, og jeg nettede den, men fik en anden line med i købet, og mens jeg fik redt linerne ud, mistede krogen sit tag i fisken, og den gled ud af nettet og forsvandt i fjorden.

Vi havde lidt problemer med sildestykkerne, som var så højt oppe i vandet, at mågerne konstant fik øje på dem, og et par gange dykkede de, fik fat i silden og fløj et stykke, inden de – heldigvis – smed sild og krog igen.

Min egen kystfiskerkarriere startede også med fiskeri efter hornfisk, så selvom jeg i dag kan opleve dem som en plage, er de da godt de hvert år vender tilbage …. og så smager de da også ganske godt!