At kunne gå på vandet betyder ikke nødvendigvis, at man er udstyret med overnaturlige evner, eller at man er så meget ovenpå, at alt kan lade sig gøre. 15-20 cm is rækker så rigeligt, og det var, hvad der var på Gurre Sø i går.

Jeg plejer at bruge en del af mine juleferiedage ude ved kysten, men med isdække på fjordene og frostgrader døgnet rundt, lokker de isfrie vande på nordkysten ikke rigtigt.
Derfor gik turen i stedet til Gurre Sø ved Helsingør. Den udmærker sig ved at fryse hurtigt til, og Helsingør Kommune har da også allerede skiltet med, at det er tilladt at færdes på isen.


De første boringer viste da også en istykkelse tæt på 20 cm, så sikkerheden var i orden.

Dagen startede gråt, men over middag brød solen i gennem, og resten af eftermiddagen kæmpede sol og rimtåge en kamp, der sendte en smukt lys ned over søen, hvor en ø med udgåede skarvredetræer tegnede silhuet i tågen.

Også rart med noget flot at kigge på, for der kan gå langt mellem huggene, når man isfisker. Når der så endelig sker noget, få man til gengæld ofte flere fisk hurtigt efter hinanden. I går var det kun aborrerne, jeg fik i tale, og det gav 2 x 3 stk. i de korte perioder, de var hugvillige.

På Youtube kan man finde eksempler på undervandsoptagelser, hvor man kan se gedder, der nedstirrer den agn, man forsøger at få dem til at tage nede under isen. De kigger længe interesseret og som regel svømmer de bare videre, men noget gange udløses deres huginstinkt og så klapper de til.
Se fx her: http://www.youtube.com/watch?v=SOWClx24lOE

Det er præcis sådan, min fornemmelse ovenfor isen er: De står og kigger på agnen, og pludselig tager de ved for lige så pludselig at holde op igen.
Lidt interessant er det, at de ofte hugger, når agnen holdes helt i ro. For nogle år siden havde vi et Fiskeskolearrangement på Danmarks Akvarium. Der fik vi lov at fiske i et akvarium med aborrer. Agnen var en jig, uden krog naturligvis 😉 Det pudsige var, at aborrerne var ligeglade med jiggen, så længe den var i bevægelse, men i det øjeblik, den fik lov at ligge stille på bunden, tog de den øjeblikkelig.

Prøv også at se den her, som bl.a. viser en noget usædvanlig og – vil de fleste nok sige – usportslig metode at fange gedder på. Her kommer genudsætning i hvert fald ikke på tale: http://www.youtube.com/watch?v=sue7YcjGi6s