10 kg rent – det lyder da af noget, ikk? – og havde det været ude ved kysten, var det jo nærmest sensationelt! Men det var nu også 10 sømil syd for Bornholm, det skete 😉

I uge 7 var jeg fire dage på Bornholm for at lave en artikel til Sportsfiskeren om Anders Schou Jensen, som jeg har mødt flere gange i forbindelse med mit virke i Danmarks Sportsfiskerforbund. Anders er en rigtig dygtig fisker, både på kysten og som trollingfisker ude på Østersøen. Vi havde fået teksten på plads og manglede bare nogle gode billeder, hvor Anders havde fleks på klingen, men netop den uge var det hundekoldt, og vi fandt ingen fisk på kysten. Det blæste samtidig frisk fra øst, så det var umuligt at komme ud at trolle. Det blev derfor til nogle billeder tager i Anders’ båd inde i havnen i Arnager … ikke det mest spændende udgangspunkt.

Et par uger efter kom en mail fredag aften med en invitation til en hurtig tur til Bornholm. Hvis jeg kunne komme søndag, var der gode chancer for at komme på trollingtur!
Mit hidtidige lystfiskerliv har budt på en enkelt trollingtur ved Bornholm for otte år siden med en laks på 3 kg som resultat af 7 timers sejlads. Selve fighten var en rigtig tam oplevelse, så det kunne kun blive bedre.

Et par venner fra foreningen skulle af sted på klubtur til øen netop den dag, så der var kørelejlighed søndag morgen, og lidt over ti om formiddagen stod jeg klar på havnen i Arnager, og en halv time senere havde Anders sat alle otte stænger, og vi var klar til at hive laks ombord.

Det varede ikke længe, før de første meldinger kom over radioen fra andre både, der havde fået laks om bord, og da en af bådene kunne melde om 4-dobbelt hug, var forventningerne helt i top.

Men det eneste, vi fik i båden ,var en torsk på 2-3 kg, og efterhånden som dagen skred frem, stod det mere og mere klart, at det faktisk var en reel mulighed at komme i havn uden fisk …. og gode billeder til Sportsfiskeren!

Men så kom hugget endelig, da klokken var halv tre! Stangen længst til styrbord bukkede sammen, og Anders greb den og konstaterede, at det var en god fisk på mindst 5-6 kg. ”Her”, sagde han så og rakte stangen mod mig. Unægtelig fristende, men jeg skulle jo have nogle billeder til min artikel, så jeg afslog høfligt og trykkede i stedet på udløseren.

Laksen tog nogle lange udløb og voksede et par kilo undervejs. Jeg skød en masse billeder, men tænkte også på, om jeg mon skulle hjælpe Anders med nettet. Ja, jeg måtte da godt hente det inde i kabinen, men han var jo vant til at klare tingene selv.
”Jamen, Anders, hvad gør du ved stangen, mens du henter nettet?”, spurgte jeg. ”Den sætter jeg da bare i stangholderen og løsner bremsen lidt”, svarede han, og jeg ræsonnerede, at det nok ikke var den første laks, han havde kroget.

Vi sejlede stille videre, mens autopiloten holdt kursen, og de syv andre stænger fiskede videre imens. Laksen kom helt hen til båden, og Anders fik den uden problemer i nettet. Den var solidt kroget og var nok aldrig smuttet.

Dagen var reddet, og jeg fik mine billeder og en halv lakseside med flyet hjem. Lidt over midnat var jeg hjemme i Asserbo, godt mør efter en lang og begivenhedsrig dag. Med i bagagen var også en invitation til en kommende trollingtur med Anders, og næste gang får jeg måske MIN laks på 10 kg rent!