Det er heldigvis sjældent, jeg møder dem ved kysten i dag. Baljefiskerne…. altså dem, der vader garn ud med en balje under armen.
Med 100 meter reglen forsvandt de fleste fra mine kyster. Der er nemlig lige dybt nok at vade 100 meter fra land, der hvor jeg fisker mest 😉

Men sidste søndag var jeg selv for en gang skyld baljefisker. Det er nok 10 år siden sidst, og anledningen var den samme, nemlig den årlige kystkonkurrence i min forening i Frederiksværk.

Sådan en konkurrencedag afvikles jo altid under de vejrmæssige vilkår, som dagen byder på, og denne dag var vinden så tilpas hård vestlig, at alle tanker om at fiske på den åbne nordkyst måtte opgives. Det blev derfor Roskilde Fjord, der skulle prøves, og dagen før konkurrencen lagde Per og jeg en – næsten – skudsikker plan: Vi ville opsøge en lidt speciel plads, hvor nogle medlemmer fra foreningen angiveligt havde tonset store fiske op ved flere lejligheder. Sådan hed det sig i hvert fald, når snakken gik over nogle flasker rødvin på weekendturene med klubben.

Stedet er ved en af strømrenderne i Roskilde Fjord, og lidt i fem søndag morgen var vi klar til at vade ud. Først 10 minutter på land, derefter 15 minutter i vandet, til vi stod 400 meter ude i fjorden tæt på strømrenden, hvor vandet strømmede ud af fjorden med en kraft som strømmen i en større elv.

Og her er det så, at baljen kommer ind i billedet, for når man nu står derude midt i fjorden, og man bare SKAL, så er der altså rigtig langt ind til land og bagefter lige så langt ud igen. Så er det noget nemmere at smide jakken i baljen og vade lidt ind på lavere vand og klare sit ærinde.

Desuden kan baljen jo bruges til at opbevaring af de mange fisk, vi regnede med at tonse ind.

Hornfisk var der en del af, og Per fik nogle stykker og beholdt den ene til konkurrencen. Jeg genudsatte selvsikkert den første, for der måtte bestemt komme én, der var større. Det gjorde der bare ikke, så der var god plads i baljen, da vi vadede den lange vej ind igen efter nogle timer. Ørreder havde vi ikke rigtigt set noget til.

Det viste sig til indvejningen, at dagens vinderfisk – en fin ørred på 2,3 kg – var fanget lidt vestligere i fjorden.

Trods min manglende hornfisk fik jeg alligevel en præmie med hjem, da heldet tilsmilede mig i lodtrækningen over de præmier, der var i overskud. Den allersidst tilfaldt nemlig mig, så nu skal jeg på Øresundstur med Jaws engang til sommer. Måske skal jeg tage baljen med der 😉