Oven på en april måned med mange kystture, har maj budt på et pusterum fra kysten. Hornfiskene lokker ikke mere, som dengang man var ny på kysten, og de var et taknemligt bytte.

Men morgen og aften – og inden længe også om natten – er der rimelig chance for at slippe for de lange og tynde og med lidt held i stedet få en af de korte og tykke.

Denne morgen var jeg klar med pontonbåden på nordkysten mellem Hundested og Liseleje, hvor vandet lå næsten helt fladt og så indbydende ud. Der var mange andre ude allerede ved 5-tiden. Nogen af dem sikkert fordi Hundested-foreningen havde kaldt til kystkonkurrence.

Jeg skulle mødes med Thomas, som ville sætte båden i lidt længere vestpå, så jeg fiskede ned mod ham. Hornfiskene var desværre tidligt på færde, så der var jævnligt rusk i fluen, og en enkelt lille en blev da også hængende, men de korte og tykke var der ingen af.

Vi fiskede sammen et par timer, og ved 7-tiden tog vi afsked, og jeg fiskede tilbage mod mit udgangspunkt med den klare overbevisning, at morgenen nu var så fremskreden, at chancen for ørred var forpasset. Et juletræ var blevet bundet på, for nu skal der fanges et par hornfisk til aftensmaden, men nu hvor de faktisk gerne måtte bide på, var de selvfølgelig ikke interesserede. Det var til gengæld en fin ørred på et par kilo. Interessen varede dog kun kort, for efter et flot spring røg den af, og ledsaget af et par grimme gloser forsvandt den igen i Kattegat. Måske skal jeg revurdere min opfattelse af, hvornår morgenen slutter. Under alle omstændigheder kommer aftensmaden hverken til at bestå af friskfanget hornfisk eller havørred.