Endelig slap isen sit sidste tag i vores lokale forårshotspot i Roskilde Fjord, og straks gik havørrederne amok i en forårsmenu bestående af tangloppe, rejer og ikke mindst børsteorme.
Lørdag var der næsten vindstille, da jeg sammen med Rino satte pontonbådene i vandet kl. halv syv om morgenen. Isen dækkede stadig den inderste del af området, men lige ud for iskanten viste den første fisk sig i overfladen. Den huggede dog først noget senere, og det var tydeligvis forsigtige fisk.
Efter nogle timer kom der drev i isen, som forsvandt østpå og gav plads til mere fiskeri. Jeg fik 5 ørreder i alt. De fleste omkring mindstemålet. Rino var længe om at komme i gang, men fik til gengæld dagens største midt i halvtredserne.

Søndag valgte jeg at blive hjemme, da vinden tog til, men da meldingerne om aftenen kom ind på nettet, kunne jeg se, at det havde været en skidt beslutning. De andre meldte om fangster på 10-30 fisk pr. mand, så det var med store forventninger, jeg så frem til den tur, der kunne blive tid til mandag eftermiddag.
Rino var igen af sted og tabte en god fisk. Han fik den dog på video: http://www.youtube.com/watch?v=jRUQobbQ4nw

En opringning midt på dagen til Rino bekræftede, at der stadig var mange fisk på hotspottet, blot havde de flyttet sig længere ud i fjorden. Han havde allerede fanget så mange, at han var holdt op med at tælle.
Kl. 13 var jeg fremme i pontonbåden og fik straks fisk. Den første time gav over ti ørreder, og jeg holdt også hurtigt op med at tælle. Der var selvfølgelig en del mindre fisk imellem og også mange først i fyrrerne. En på 43 cm kom med hjem til aftensmaden, og senere på eftermiddagen fik den følgeskab af en flot blank ørred på 55 cm.

Den gylpede straks en børsteorm op, og senere hjemme ved køkkenvasken fik jeg syn for sagen. Den var simpelthen stoppet med børsteorm, som væltede ud af munden på den, da jeg holdt om den for at skrabe skæl.

Lidt senere fik jeg endnu en fisk midt i halvtredserne. Den var tromletyk, men helt anderledes en den anden. Den var brun og plettet som en bækørred, men var tydeligvis ikke en nedgænger med den kondition. Skællene sad godt fast, og den var slimet som en fisk i ferskvand. Det var tydeligvis en udsætningsfisk, da den manglede brystfinnerne. Den mindede rigtig meget om en fisk, jeg fik i Havelse Å for nogle år siden. Her var det meget svært at afgøre, om det var en bæk- eller havørred. Ja, faktisk havde den også pletter på halen som en regnbueørred 😉 Jeg fik desværre ikke et billede af dagens fisk, inden den kom tilbage i fjorden.

Om lidt er der hornfisk i fjorden, så det er en kort, men hektisk forårssæson, der er udsigt til i år, men med dagens fangst på ca. 40 havørreder er det svært at bevare pessimismen.