Fire mand nåede netop at indtage min udvalgte strækning ved Liseleje, inden jeg fik pontonbåden i vandet, så i stedet for at sejle østpå, lagde jeg kursen vestpå, hvor jeg havde en lang strækning foran bølgebryderne helt for mig selv. Klokken var fem om morgenen, og de første timer var afsat til fluestangen og jagten på de sølvblanke.

En enkelt af dem faldt for fluen, men den klarede ikke mindstemålet og røg tilbage. En anden viste sig i et spring, men viste ingen interesse for fluen. Hornfiskene holdt sig prisværdigt i ro, og kun en lille sej brød freden.

Ved syv-tiden skiftede jeg til den medbragte spinnestang og monterede det fladfiskeforfang, jeg dagen inden havde forberedt til turen. Et par dage inden var en bøtte med Gulp kommet med posten, og der var hentet en portion ”røde havefluer” derhjemme i græsplænen, så udstyret var i orden til Operation Fladfisk.

De flade byder måske ikke på de samme fightoplevelser som andre mere opretstående arter, men set i et kulinarisk perspektiv er det bestemt en vinderfisk, og siden jeg blev bådejer igen, har det ligget i luften, at det skulle prøves.

Det første forsøg blev gjort på sandet lige udenfor det mørke bælte, hvor vi normalt søger ørrederne. Der gik heller ikke længe, inden den første skubbe bed på, og noget senere fik jeg én mere lidt længere ude. Ingen af dem var særlig store, og de manglede noget sul på kroppen. Det var dog ikke det, der sluttede fiskeriet, men en helt ubærlig trang til at besøge ”det lille hus”.

Efter nogle timers pause gik turen igen af sted i jagten på de flade. Denne gang var målet mit favoritspot i Roskilde Fjord, hvor jeg tidligere fra jolle har hevet adskillige gode skubber med hjem. Udgangspunktet er færgen ved Sølager. Derfra ror man så godt 1 km østpå og lægger sig helt tæt på kanten af strømrenden, så man lige netop ikke kan se bunden.
Således gjort … og efter et par minutters fiskeri var der hug. Det virkede som en god fisk, men i stedet var det to mindre skubber 😉

De fik i løbet af den næste time selskab af otte andre, så da vinden begyndte at friske op, kunne jeg tage hjem med seks fine skrubber. Resten fik friheden igen.

Og hvad blev de så fanget på? Den dyre Gulp eller de gratis regnorm fra haven? Jeg havde på begge ture fisket med Gulp på den ene krog og regnorm på den anden.
Slutstillingen var overbevisende: 10 – 2 til regnormene. Da der var dobbelthug, havde den ene selvfølgelig taget Gulp’en, og anden gang det skete, var regnormekrogen helt tom.

Nu tænker du måske: Regnorm i saltvand. Hvad sker der lige her? Ja, sikkert det samme som, når skaller bider på majskorn. Det virker bare 🙂