I 1986 skrev Henrik Nordbrandt dette digt:

Året har 16 måneder

November, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november.

Dermed fik han sagt sin mening om måneden november, som for ham var indbegrebet af alt det, han ikke kunne lide i Danmark: Regn, gråvejr, mørke. Han valgte derfor også at slå sig ned i Tyrkiet.

Jeg er helt sikker på, at Henrik ikke var kystfisker, for så havde han sikkert haft et andet forhold til november.

Jeg er født i november og havde derfor allerede som barn et godt forhold til måneden, og det har jeg fortsat, om end af andre årsager.

Netop hjemvendt fra tre dages geddefiskeri i skærgården i Blekinge er det med gode novemberbilleder på nethinden.
Fredagen startede netop med gråvejr, men i en form, hvor sollyset brød svagt igennem og skabte alle tænkelige nuancer i gråt hen over Almös landskab med træer, sten og vand.

Vinden var svag fra nord og nordøst, og det skulle ifølge de sagkyndige betyde dårligt fiskeri. Det startede også stille ud, men jeg fik alligevel hilst på otte gedder, som ikke kendte sagkundskabens teori. Den største var et smukt eksemplar på 92 cm.

Hjemme på vandrerhjemmet i Ronneby var der om aftenen godt selskab med Christian, Hans og Jonas fra Fyn, og da vi var færdige med udveksling af en skøn blanding af holdninger, erfaringer og skrøner, var det blevet lørdag, så den dag blev det ikke til morgenfiskeri.

Lørdag var vinden gået i syd og sydvest, hvilket skulle give godt fiskeri, men det var dog ikke bedre end dagen før. Fik hilst på samme antal gedder, men den store manglede.
Sådan en havde Jonas haft på krogen på de andres tur, men den meterlange gedde stod desværre af helt inde ved land.

Søndag skulle nye pladser prøves, og en stækning på Sturkö blev affisket, mens solen brød gennem morgentågen, der lå henover et overdrev, hvor køerne græssede mellem træer og klipper. November viste sig igen fra sin smukkeste side, og et par gedder faldt for fluen.

Efter et par timer skiftede jeg til en anden plads, hvor vinden kom ind fra sydøst, og med den i ryggen kunne jeg fiske fra pontonbåden ind mod en længere strækning med rørskov. Her helt inde ved rørskoven stod gedderne usædvanligt tæt, og i løbet af de næste fire timer havde jeg 34 i hånden og desuden en række mistede. De var i det aggressive hjørne og var ikke blege for at hugge flere gange efter hinanden, selv om de havde smagt krogen. Der var mest tale om mindre fisk på 1-3 kg. Til sidst blev det næsten for meget af det gode, og mæt af fisk og gode oplevelser gik turen tilbage mod Sjælland.

Det var i øvrigt værd at notere sig, at det var små, mørke fluer, der virkede. Altså små efter geddeflue-målestok. Det har jeg det helt fint med, for de er hurtige at binde og lette at kaste med 🙂

En enkelt gedde kom for øvrigt med hjem, for på et par morgensamlinger på skolen havde jeg underholdt de yngste klasser med film og historier om den grumme gedde, og i dag var det så tid til at se nærmere på bæstet. Tandsættet blev beundret, og i maven fandt vi både en lille fisk og en reje. Den slags gør skam indtryk, når man er 7 år gammel 🙂